Zima se dá trávit i jinak: dobrovolnictví ve Španělsku

Už se těšíte na teplejší počasí? Monika raději odjela na projekt dobrovolnictví ve Španělsku a nemůže si to vynachválit!

Moje dobrovolnická španělská  zkušenost v Clasijazzu

Jmenuji se Monika, je mi 27 let a na podzim 2020 jsem se bez dlouhého rozmyšlení rozhodla, že je nejvyšší čas odjet do zahraničí a získat novou zkušenost. I přes probíhající pandemii byla nabídka  dobrovolnických  projektů  od Evropského sboru solidarity široká a dobrovolnictví ve Španělsku v oblasti kultury byla jasnou volbou. Přihláška na projekt, výběrové řízení, rozhodnutí a odjezd byla otázka pouhých tří týdnů.

>>VÍCE INFORMACÍ O EVROPSKÉM SBORU SOLIDARITY<<

Moje dobrovolnická zkušenost se odehrává v příjemném slunečném  městě  Almería na jihu Španělska v neziskové  kulturní a vzdělávací  organizaci  Clasijazz, která se věnuje  nejen hudbě různých žánrů, ale nabízí širokou  škálu  aktivit pro veřejnost a  amatérské i profesionální umělce. Clasijazz  není  pouze podnik a kavárna, ale především kulturní komunita. Moje pracovní náplň  je různorodá, od správy  sociálních  sítí, přes prodej vstupenek, natáčení  videí, komunikaci s návštěvníky a umělci po manuální  výpomoc v kavárně.

Clasijazz se pro mě stal novým domovem a rodinou. Od poloviny ledna nás  čeká  výjimečný  půlroční  projekt  s mnoha umělci  a nejrůznějšími  aktivitami  i mimo prostory Clasijazzu, spojené například s místní  gastronomií či ochranou přírody. Čeká nás spousta práce,  ale i radosti.

Nejlepší a nejhorší momenty během dobrovolnictví ve Španělsku

Zdejší lidé  jsou  neuvěřitelně přátelští, otevření a nadšení do života a to i přes probíhající  pandemii. Vždy  mne příjemně  překvapí, když ocení moji práci a přítomnost a za každou maličkost poděkují. Další  výborné momenty jsou pozvání  do rodin. Měla  jsem  velké  štěstí,  ze jsem  mohla strávit Štědrý večer  a Silvestr ve dvou rodinách na večeři. Gastronomické  zážitky jsou zde opravdu výjimečné. Dále  jsem ráda, že  se mohu účastnit jako organizátor úžasných  kulturních akcí a setkávat se s umělci.

Nezažila  jsem žádné vyloženě  negativní momenty. Nutno však podotknout, že první týdny byly náročnější z hlediska odlišného  denního režimu a především kvůli  mé omezené španělštině. Jednou ze složitějších záležitostí byla nutná návštěva zubaře. Naštěstí se vše vyřešilo rychle a bezbolestně, ale doufám, že již nenastanou žádné zdravotní problémy.

Tipy a Triky pro život dobrovolníka v Andalucii

– Neočekávejte, že akce a setkání začnou včas, Španělé nespěchají a chodí pozdě.

– V neděli nenakoupíte v supermarketech a většina obchodů je zavřená.

– Supermarkety a další obchody otevírají  nejdříve v 9h. Většina gastro podniků zavírá kolem 16h a opět otevírá až ve 20h. Pokud jste zvyklí obědvat v poledne a večeřet kolem 19h, tak vám  to nevyjde, pokud si neuvaříte doma. 

– V restauracích není menu v angličtině a většinou pokud jdete jíst tapas, jsou napsané na tabuli a tak buď musíte zariskovat a nebo zdlouhavě hledat překlady a obrázky na internetu. Ceny nápojů si téměř nikde nepřečtete.

– Většina lidí nemluví  vůbec anglicky, tak se začněte učit  v předstihu,  ale nebojte, oni vás povzbudí a začnou  vás brzy chválit. Tipy od Mladiinfo zde.

– Ačkoliv se zdá, že zde na jihu je velmi mírná zima, když je venku 15 stupňů, tak pocitově je to vzhledem k vysoké vlhkosti mnohem méně. V interiérech se netopí, nepodceňte tedy oblečení jako já, jinak budete dokupovat a stýskat si po českých vytápěných domácnostech.

-Co se týče pracovní náplně, většinou  si musíte sami domyslet, co se po vás vlastně chce. Očekává se vaše iniciativa, samostatnost a kreativita, zároveň není takový tlak na pravidelný režim a pracovní  dobu, naprosto jiné než například v Německu.

Věřím,  že  je přede  mnou ještě  řada  nových  zkušeností, úsměvných a šťastných  momentů, ale i pochybení a nedorozumění, avšak  to vše  je součásti této  jedinečné  zahraniční  zkušenosti. Těším  se co přinesou další týdny a měsíce  a především  jaké  bude zdejší  léto.

logo of the european solidarity corps
Tento projekt je financován z prostředků Evropského sboru solidarity.