
The Greench – Špagety, udržitelnost a solidarita
Na přelomu února a března proběhl projekt The Greench, který rozhodně nebyl o Vánocích! Přečti si, jak ho vnímali účastníci českého týmu.
Miláno na dohled
Od 26. února do 6. března 2025 jsme měli tu čest být součástí českého týmu z organizace Mladiinfo. Jednalo se o Erasmus+ školení s názvem „The Greench. Projekt se odehrával v kouzelné vesničce Castelletto di Cuggiono, jen pár kilometrů od italského Milána. Spolu s dalšími účastníky a účastnicemi z Albánie, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Gruzie, Makedonie, Portugalska a Španělska jsme se ponořili do intenzivního programu tohoto projektu zaměřeného na udržitelnost, ekologické inovace a práci s mládeží. Projekt byl určen primárně pro pracovníky a pracovnice s mládeží. Z Česka na tento training course vyrazil tříčlenný tým – skautští vedoucí Niki a Adam a Markéta z Eurocentra Brno.

Není čas ztrácet čas
Program byl nabitý, od ranních workshopů po večerní reflexe a kulturní zábavu. O tématech udržitelnosti se v blízkosti krásného národního parku debatovalo velmi dobře. Každý den jsme se věnovali jinému aspektu udržitelnosti – od dopadů fast fashion, přes uhlíkovou a digitální stopu, až po plýtvání potravinami. Řešili jsme možnosti recyklace a řešení hladomoru. Pracovali jsme s metodami neformálního vzdělávání, které učí zážitkem, vedli diskuze… Tyto zkušenosti stoprocentně dále použijeme ve vlastní práci s mládeží.
Jedna z aktivit, kterou jsem již aplikoval ve svém skautském oddíle se týká problematiky textilního průmyslu. Skupina hádá, odkud pochází jednotlivé kousky oblečení, které na sobě skupina má, a poté připne na mapu odhadovanou lokalitu. Po odhalení pravdy následuje diskuse a porovnáním s realitou.

The Greench neznamená jen udržitelnost
Součástí programu bylo také několik studijních návštěv, které se vztahovaly k tématům probíraných na workshopech. Naučili jsme se tak i konkrétní způsoby, jak předejít plýtvání jídlem, díky studijní návštěvě do městské jídelny v Magentě, kde denně bezplatně nakrmí stovky lidí.
Nevěnovali jsme se však pouze udržitelnosti, učili jsme se také metody rozhodování či metody neformálního vzdělávání. Například techniky „Johari window“ nebo „Six Hats of Thinking“, díky kterým jsme opravdu rozšířili znalosti. Během školení jsme měli také jeden volný den – tzv. „exploration day”, kdy jsme vyrazili za poznáním okolí. Někteří z nás se vydali objevovat krásy blízkého Milána, jiní zamířili do Turína a pár odvážlivců si udělalo celodenní výlet až do Benátek.

Národní večer
Kromě diskusí a workshopů jsme si také udělali několik procházek v národním parku. Jeden z vrcholů programu byl také například národní večer, během kterého jsme představili Česko ostatním zemím a podávali naše tradiční pochoutky. A samozřejmě jsme ochutnali také pokrmy a pití z jiných zemí.
Celý projekt jsme jedli pokrmy pověstné italské kuchyně. Každý den jsme si pochutnávali na domácí autentické italské stravě – těstoviny na spoustu způsobů, čerstvé saláty nebo také autentická italská pizza.
Training course „The Greench” neznamenal pouze znalosti týkající se udržitelných metod v práci s mládeží, ale také budování kontaktů s lidmi z celé Evropy, kteří sdílejí podobné hodnoty. Pevně věřím, že jsme si všichni z Itálie odvezli spoustu nových schopností. Například dat vyniknout environmentálním tématům, i mimo velká města. Zjistili jsme, jak velký potenciál mladí lidé mají k tomu stát se hybateli změny.