Průvodcem stravováním po Africe

#recyklujemeclanky: Vyrážíte do Afriky s batůžkem a hledáte informace o tom, kde se dá ušetřit? Jedete na dovolenou a obáváte se místní kuchyně? V našem krátkém průvodci vám přiblížíme vůně a chutě africké kuchyně.

Průvodce stravováním po Africe

Jahodové knedlíky jsou typická česká pochutina, ale brambory s masem nebo těstoviny dnes najdete v nějaké formě téměř po celé Evropě. Afrika je kontinent s více než 50 státy a stejně tak jako v Evropě, každý stát má nějaké místní speciality i jakýsi všeobecný výběr. Proto přinášíme Průvodce stravováním po Africe!

Co očekávat

Pro ty z vás, kteří již navštívili Asii, bude Afrika z kulinářského hlediska spíše zklamáním. Rozhodně nenabízí takový výběr a pestrost chutí. Každopádně i zde najdete věci, které vás můžou překvapit.

Přílohy se většinou skládají z rýže nebo hutné kaše z kukuřičné mouky (více o ní níže). K tomu se podává tepelně upravená a okořeněná zelenina (mrkev, rajče, zelené vařené banány, špenát) a maso, které je na jídle nejdražší. Vegetariáni to mají celkem jednoduché, zkrátka si namixují různé druhy zeleninových salátů.  

Neočekávejte výrazné chutě, jídlo je většinou plané. Okolo pobřeží, hlavně na východě, je potom jídlo mnohem ostřejší, neboť kuchyně je silně ovlivněna arabskou a indickou kulturou. Jedná se hlavně o pobřeží Keňi, celý Zanzibar a pobřeží Mozambiku.

Ovoce bude vaším nejlepším přítelem. Po vyzkoušení Afrického pravého a nefalšovaného manga, avokáda nebo ananasu odmítnete jíst cokoliv jiného. Je levné, zdravé, chutné a v Evropě takové nikdy neseženete. Navíc se dá koupit na každém rohu.

Rady a tipy – stravování po Africe

  • Místní jídlo je opravdu levné, cokoliv západního a tudíž importovaného je několikanásobně dražší. Takže si na svou čokoládu, kvalitní kávu nebo chleba s párkem počkejte na doma.  
  • Mango je opravdu sladké, levné a zasytí, ale zapamatujte si, že nadměrné množství manga má projímavé účinky. Často si turisti myslí, že snědli něco špatného a vyhýbají se vařenému jídlo a jí o to více manga, tudíž jen prohlubují problém. Dejte si mango každý den, ale podělte se o něj. Zkrátka všeho moc škodí.  
  • Supermarkety existují všude, tedy i v Africe. Některé výrobky mohou být dražší ale, pokud se vám po čokoládě, zdravém nápoji nebo olivách bude stýskat, stačí najít nejbližší supermarket.

Nápoje

  • Ve většině afrických zemí se nepije káva, a tak dostat ráno šálek dobré kávy může být problém. Hostely a hotely je většinou nabízejí, ale neočekávejte nic extra. Častěji potom seženete černý čaj. Africkým teplým nápojem je ale sladký čaj s mlékem.
  • Co se chladných nápojů týče, jsou to většinou sodovky. Coca-cola, Fanta a Sprite – pod dvacku to seženete vždy a všude a pijí to všichni.  
  • Pokud se nacházíte u pobřeží, nezapomeňte vyzkoušet čerstvý kokos (madafu). Vyjde vás zhruba na dvacku, pokud ho koupíte na trhu nebo o trochu víc na pláži. Je zdravý, sladký a pročistí vám ledviny.
  • Vodu seženete všude, lidé ji dokonce ledově vychlazenou prodávají po ulicích a v autobusech.
Madafu – čerstvý kokos

Typy restaurací

  • Pizza Hut, McDonald’s a Starbucks jsou řetězce, které prorazily do většiny velkých afrických měst a nabídka se neliší od té v Evropě. Navíc restaurace v západním stylu, které prodávají těstoviny, pizzu, hranolky a anglickou snídani rostou jako houby po dešti. 
  • Pravé nefalšované místní kantýny a restaurace mají velmi omezenou nabídku, za to vás to většinou vyjde jen na pár kaček. Často ani nemají menu a číšnice vám jen řekne, co zrovna ten den uvařili (vaří se ze sezonní zeleniny).
  • Venkovní stánky s jídlem nabízí většinou smažené či grilované kousky masa, kukuřice nebo místní palačinky s vajíčkem. Přestože se to může zdát nehygienické, lidé většinou dbají na čistotu a čerstvost, neboť tito prodavači jsou závislí na své klientele a pokud jednou někomu přivodí zdravotní problémy, zničilo by to jejich business.

Typické jídla

Palačinky/Rotti/Chapatti – většinou se podává s fazolemi ale občas i s jinou zeleninou nebo ve stylu Rolex zarolovanu s vaječnou omeletou a zeleninou.

Ugali/Šima/Pap/Fufu – od západní Afriky až po JAR, tato směr kukuřičné mouky s vodou, která je vařená nad ohněm, dokud nezhoustne doslova do kamene, je nejtypičtějším místním jídlem. Je to levné, zasytí, ale nemá to žádnou chuť.

ugali
Ugali se zeleninou a fazolemi

Další tipy pro cestovatele?

#recyklujemeclanky

Článek Průvodcem stravováním po Africe byl původně publikován dne: 09.10.2016

Fotografie pochází z archivu autorky Aleny Machálkové.