Podpoříte středoškoláky v otevřeném dopise ministryni školství?

V příštím roce má vstoupit v platnost vyhláška, která zakazuje prodej nezdravých potravin na základních a středních školách. Změny se ale týkají pouze prodeje a propagace určitých potravin, zatímco stravování ve školních jídelnách zůstane podle zástupců České středoškolské unie beze změn.

Česká středoškolská unie reprezentuje středoškoláky v ČR, sdružuje aktivní a inspirativní středoškoláky a především usiluje o lepší vzdělávání. ,,Hájíme práva a zájmy českých středoškoláků. Komunikujeme s ministerstvem a prosazujeme všeobecné vzdělávání, inovativní výuku a demokratické principy vedení školy.“

Jednou z jejich nejnovějších iniciativ je otevřený dopis adresovaný ministryni školství, ve kterém vyjadřují svůj postoj s chystanou vyhláškou, která má regulovat prodej nezdravých potravin na školách.

Proč s návrhem nesouhlasí?

,,Důležitou obavou středoškoláků je, že přísnost vyhlášky omezí prodej ve školních bufetech a automatech natolik, že to povede k jejich zavření. To ostatně předznamenávají jejich provozovatelé nebo řada bufetářů. Žáci jsou zvyklí kupovat si svačinu během přestávek ve škole a ministerstvo by jim následky vyhlášky tuto možnost zrušilo. Sami však chceme přijít s řešením a být konstruktivní opozicí, proto navrhujeme pozitivní cestu zvýhodnění zdravých potravin a nápojů,“ říká místopředsedkyně ČSU Lenka Štěpánová.

Co požadují?

  • Omezení platnosti zákazu prodeje určených potravin jen na základní školy
  • Finanční zvýhodnění zdravých alternativ oproti nezdravým potravinám
  • Revizi vyhlášky o školním stravování tak, aby spotřební koš (seznam požadavků na jídla) jídelen odpovídal současným trendům zdravé výživy a školní obědy přispívaly ke zdravému životnímu stylu.

Více informací najdete přímo v otevřeném dopise.

Jste středoškoláci a rádi byste se stali členy ČSU? Navštivte webové stránky nebo napiště na e-mail: info@stredoskolskaunie.cz.

logo

 

Zdroj: stredoskolskaunie.cz