Jak se stát průvodcem na hradech a zámcích

#recyklujemeclanky: Hledáš brigádu na léto a láká tě provázení návštěvníků po památkách? Přemýšlíš, co všechno taková práce obnáší a kde takovou brigádu hledat? Máme pro tebe užitečné tipy o tom, jak se stát průvodcem na českých hradech a zámcích.

Zámek se zahradou a jezírkem
Zámek Kratochvíle. Ilustrační foto. Autor: Vendula Klimentová

Právě teď je ten nejvhodnější čas začít se po nějaké brigádě na léto shánět. Těsně před prázdninami je totiž většina žádaných míst pryč a vybírat můžeš akorát mezi tím, co zbylo. V případě následující pozice je nutnost obepisovat případné zaměstnavatele už teď, protože výběrová řízení se odehrávají na začátku jara.

Když jsem před několika lety hledala na léto brigádu, věděla jsem přesně, co chci dělat. Už odmala jsem se chtěla stát průvodkyní na hradech a zámcích. Naučit se trochu historie, přednést ji návštěvníkům a prožít léto na hradě, procházet se v hradních nebo zámeckých komnatách.

Když už jsem potom jako průvodce pracovala, tak jsem zjistila, kolik lidí někdy o takové práci snilo. Neustále jsem totiž slýchala, ať už od kamarádů, nebo třeba i samotných návštěvníků: „Jé, to musí být super, takhle provázet. To jsem chtěl taky vždycky dělat. A jak jste se sem dostala?“ Ano, hodně lidí provázet chtělo, ale od slov k činům vede cesta. A není zase tak dlouhá a složitá, jak by se mohlo zdát.

Jak si vybrat objekt, kde chci provázet?

Začni výběrem objektu. Možná bydlíš někde, kde ve svém okolí máš krásný zámek, případně se podívej na mapu a vyber objekt, kde bys chtěl/a provázet. Ač se to zdá jako nepodstatná věc a hodně lidí tvrdí, že jsou všechny zámky stejné a všude to vypadá stejně, tak je to velký omyl!

Já sama jsem na tohle vůbec nedbala. Bylo mi jedno, kde budu, hlavně že někde – až když mě vybrali, zjistila jsem, že pojedu přes půlku republiky. Takže důležitá věc. Je totiž rozdíl, jestli budeš každý den dojíždět do práce na kole, autobusem nebo se budeš muset na léto do objektu přestěhovat. Na to je také důležité se zeptat. Většina objektů nabízí pro průvodce ubytování, jak zadarmo, tak za menší poplatek. Bydlí se přímo v hradě/zámku nebo někde poblíž. Určitě ale nečekej, že budeš spát v posteli s baldachýnem, ty vidí návštěvník na prohlídkové trase, průvodcovské noclehárny však vypadají trochu jinak.

Ale záleží na tobě, někdo si hledá práci v místě bydliště a jiný je rád, že se na celé léto odstěhuje a pozná zase jiný kousek republiky. Takovým případem jsem byla i já a za mě mohu jen doporučit. Především poznání jiného kraje. Dej si tu práci a podívej se, kde památka leží, jestli uprostřed hlubokých lesů, kam se budeš moc chodit toulat po zavíračce, nebo v centru města. Já si vybrala první případ. Pokud si vybereš stejně, budeš pravděpodobně řešit podobné nesnáze jako já. Takové památky většinou nejsou příliš dopravně dostupné. Sama jsem byla v krásném prostředí přírody, cesta tam ale trvala celý den.

Mohla bych tedy vyprávět o nekonečném přestupování na rozličné dopravní prostředky, množství nachozených kilometrů, čekání nebo dobíhání spojů – zvlášť, když to byl jeden jediný spoj za celý den, (pokud vůbec nějaký jel). Na odlehlejším místě budeš taky pravděpodobně řešit, jak se dostat do nejbližšího obchodu, abys alespoň z něčeho byl/a živ/a.

Kde všude se dá provázet?

Nemusíš provázet ale jen na hradě nebo zámku, k mání jsou i technické památky, vojenské památky, provázet můžeš i v klášteře nebo v jeskyni. Každá památka má dnes taky svoji webovou stránku, a tak doporučuji podívat se na její historii a trasu. Sám/sama si tak uděláš obrázek o prostředí. Vyhneš se tak zklamání, že přijedeš do hradu, který bude nevybavený a text se bude zakládat hlavně na vyprávění, nebo zjistíš, že sice provázíš na zámku, který je ale v současnosti muzeum a mluvit budeš o regionálních krojích.

Okno na oranžové fasádě starého hradu
Autor: Vendula Klimentová

Co musím jako průvodce umět?

A teď něco k požadavkům na průvodce. I když se průvodcem na hradech a zámcích může stát v podstatě kdokoli, mnoho lidí děsí kvanta textů, které se musí naučit. Většinou není podmínkou, abys byl/a studentem/studentkou historie nebo jiných humanitních předmětů – i když v době, kdy jsem se hlásila já, některé památky takovou podmínku měly. Průvodcovský text se naučí každý, není ho mnoho, po pár odchozených prohlídkách si ho „zažiješ“. Není důležité říkat jej slovo od slova, spíše ho převyprávět návštěvníkům, aby je zaujal. Důležitější je všeobecný přehled, protože otázky návštěvníků neznají hranice! Každý ale pochopí, pokud něco nevíš. Toho se určitě neboj. Z 90% procent případů jsem provázela s průvodci, co s historií neměli nic společného (studenti matematiky, medicíny apod.). Takže čti, vzdělávej se, doplňuj si ke „své“ památce informace.

Čemu se ale nevyhneš, je dobrý mluvený projev. Mluvit jasně, zřetelně, plynule a aby ti bylo rozumět, je věc nejdůležitější. Můžeš vědět spoustu informací, ale pokud je neumíš návštěvníkovi předat, tak se pravděpodobně úspěchu u nich nedočkáš, a asi ani neprojdeš výběrovým řízením. Přezkoušení z mluveného projevu se odehrává na všech objektech. Stejně tak tě přezkouší z textu případně z cizího jazyka. Pokud si v něm nevěříš, tak se nehlas třeba na Karlštejn, kde se kvůli množství zahraničních turistů dá takový požadavek očekávat.

Shrnuto podtrženo

Nejdříve trochu hledej, čti, pak pošli žádost. Neboj se psát i tam, kde žádný inzerát nenajdeš. Pokud tam chceš, tak to zkus a napiš tam. Hodně nabídek najdeš třeba na kariérních stránkách NPÚ, webových stránkách samotných památek NPÚ, ale třeba i u soukromých majitelů, např. hrad Český Šternberk. Takže se neboj a udělej si pořádnou rešerši. Trochu námahy za to stojí. Nejenom že si pak něco vyděláš, navíc ti taková brigáda může přinést spoustu zábavy. Určitě za pár let budeš rád/a vzpomínat na tu „svoji“ památku, zvídavé dotazy návštěvníků, vtipné historky a společně strávené chvíle s ostatními průvodci. Máš možnost podívat se tam, kam se běžný návštěvník nedostane, dozvědět se spoustu nových informací, seznámit se s novými lidmi, utvořit si s nimi přátelství a prožít nezapomenutelné léto. Tak hurá do toho!

Zajímá tě něco více o tom, jak se stát průvodcem na hradech a zámcích? Napiš nám na info@mladiinfo.cz!

Článek původně sepsala Vendula Klimentová dne 11.2.2018. Poslední aktualizace dne 26.03.2021.