Oživte ducha Vánoc – přivstaňte si na ranní roráty!

Také vám připadá, že se tak trochu ztrácí pravá podstata vánočních svátků? Že je všude až moc připomínáno, co všechno musíte koupit, aby vaše Vánoce byly opravdu šťastné? Vadí vám všudypřítomné reklamy na vánoční dárky, přeplněné obchody se stresujícími se nakupujícími a záblesková světla v každém okně? Pokud byste se chtěli připravit na vánoční svátky jinak, tak právě teď máte možnost se zúčastnit ranních rorátů.

O co jde?

Roráty jsou specifickou podobou mariánské mše. Odehrájí se v brzkých ranních hodinách v adventním čase. U nás jejich historie sahá až ke Karlu IV., takže se jedná o opravdu dlouhou tradici, která ale časem upadla v zapomnění. VKH ČR (Vysokoškolské katolické hnutí) se ji v poslední době snaží obnovit. V řadě měst (podle poboček VKH) se můžete zúčastnit.

Kde roráty probíhají?

Navštívit roráty lze v Praze každý pátek (8., 15., 22. 12.) od 6:30 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha za doprovodu starodávného středověkého zpěvu. Poté následuje společná snídaně v refektáři kapucínského kláštera u Lorety . Více informací najdete na VKH Praha nebo na facebooku VKH Praha.

VKH Brno pořádá roráty každou adventní středu (6., 13., 20. 12.) již od 6:00 v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie. I v Brně můžete následně společně posnídat ve studentském centru. Více informací na  VKH Brno nebo také na jejich facebooku.

Pokud se nemůžete dostat do Prahy nebo Brna, podívejte se na VKH ČR a najděte si pobočku, která je nejblíže k vám nebo hledejte v okolí. Třeba se podobná akce koná i u vás.

Nasajte pravou atmosféru Vánoc

Určitě neváhejte. Advent je nejlepší doba pro ztišení. Zažijete neopakovatelnou atmosféru ještě spícího města s procházkou v tmavých uličkách. Následně vstupte do tichého kostela a ponořte se do starodávných rorát z doby Karla IV., které rozezní tyto prostory. A zatímco se potom město (například Pražský hrad) kolem vás začne probouzet, vy si můžete vychutnat snídani spolu s ostatními. Říká se, že Vánoce jsou nejhezčí, pokud je trávíte s někým dalším, tak si to můžete o adventu natrénovat právě na rorátech.

Zváni jsou všichni, tak si přivstaňte. Vždyť ranní ptáče dál doskáče!

Zdroj: www.wikipedia.org,  www.vkhprahawww.vkhbrno.cz